Ciekawostki
- Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada 9 lutego. Wtedy też (w 2019 r.) otwarta została Pizzeria San Domingo!
- Najstarszą pizzerią na świecie jest Antica Pizzeria Port'Alba. Znajduje się w Neapolu i działa od 1830 roku!
- Pizzę konsumuje aż 96% Polaków.
- Pierwsza potrawa w rodzaju pizzy (płaskie chleby z oliwą, czosnkiem i ziołami) trafiła do Rzymu ok. 500 lat p.n.e. z Grecji.
- Pizza hawajska wbrew swojej nazwie nie pochodzi z Hawajów. Wymyślili ją Kanadyjczycy.
- Sobotnie wieczory to czas, kiedy na świecie zjadane jest najwięcej pizzy w całym tygodniu.
- Rekord w najszybszym zjedzeniu pizzy o średnicy 30 cm należy do Kanadyjczyka, któremu zajęło to zaledwie 41,31 sek.
- Włosi nie jedzą spaghetti przy pomocy łyżki.
- Najwięcej pizzy jedzą Norwegowie – aż 5,4 kg na mieszkańca rocznie.
- Najdroższy kawałek pizzy sprzedawany jest w Kanadzie (450$). Składa się z homarów, krewetek tygrysich, czarnych dorszów z Alaski, wędzonego łososia oraz kawioru Osetra.
- Bruno di Fabio – w 2 minuty i 35 sekund jest w stanie przygotować 14 placków pizzy.
- W USA sprzedaje się 350 kawałków pizzy na sekundę!
- Najpopularniejszym dodatkiem do pizzy w Polsce są pieczarki.
- Włosi piją Cappuccino tylko rano. Powodem jest to, że nie powinno się spożywać mleka po obiedzie lub kolacji, ponieważ dłużej będziemy trawić.
- 63% Włochów je makaron codziennie.
- Casu marzu to ser owczy wytwarzany na Sardynii. Do jego produkcji używa się żywych larw much, które są dodawane później do sera i spożywane!
Encyklopedia włoskiej kuchni
Aglio e olio [wym. alio e olio] - najprostszy makaron na świecie - czosnek i oliwa.
Asiago DOP [wym. aziago] - półtwardy ser z surowego mleka krowiego. Pochodzi z regionu Veneto - Wenecja Euganejska.
Bolognese [wym. bolonieze] - najsłynniejszy włoski sos powstały na bazie mięsa mielonego.
Bruschetta [wym. brusketta] - klasyczna włoska kanapka.
Cezar [wym. cezar] - sałatka, której nazwa pochodzi od Włocha Cezara Cardiniego. Stworzył ją na emigracji w Meksyku, dlatego też zaliczana jest do kuchni meksykańskiej. Jej głownymi składnikami są: sałata rzymska, grzanki, oliwa o smaku czosnkowym, parmezan, czosnek, ocet winny, sok z cytryny oraz jajko.
Calzone [wym. kalcone] - rodzaj pizzy składanej na pół i sklejonej na kształt pieroga.
Cappuccino [wym. kapuczino] - kawa na bazie Espresso i spienionego mleka.
Caprese [wym. kapreze] - jedna z najpopularniejszych włoskich sałatek.
Capriciosa [wym. kapriczioza] - pizza ta składa się z pomidorów, mozzarelli, pieczonej szynki oraz grzybów. Bardzo często zawiera też karczochy.
Carpaccio [wym. karpaczio] - przystawka z surowego mięsa.
Chianti [wym. kianti] - słynne, włoskie wino.
Conchiglioni (conchglie) [wym. konkilioni (konkilie)] - makaron w kształcie muszli.
Espresso [wym. espresso] - najsłynniejsza włoska kawa o niewielkiej objętości (około 30 ml), charakteryzująca się intensywnym smakiem, aromatem oraz gęstą pianką. Stanowiąca podstawę do innych rodzajów kaw.
Foccacia [wym. fokaczia] - rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy.
Fontina Valdostana DOP [wym. fontina waldostana] - miękki ser z mleka krowiego z regionu Aosta.
Freddo [wym. fredo] - kawa na zimno z kostkami lodu. Od Frappe odróżnia ją to, że jest przygotowywana z Espresso, a nie z kawy rozpuszczalnej.
Friggione [wym. fridzione] - włoski sos cebulowo-pomidorowy pochodzący z Bolonii.
Funghi [wym. fungi] - pizza z grzybami
Garganelli [wym. garganelli] - makaron podobny do Penne. Garganelli różni to, że posiada wyżłobienia, ma widoczne warstwy ponieważ jest zwijany z trójkątnych kawałków oraz jego końce są zawsze ścięte w przeciwnych kierunkach.
Gnocchi [wym. niokki] - włoskie kluski przypominające polskie kopytka.
Gorgonzola DOP [wym. gorgonzola] - ser pleśniowy z mleka krowiego o intensywnym smaku z charakterystycznymi żyłkami pleśni. Pochodzi z regionu Lombardii.
Grana Padano DOP [wym. grana padano] - twardy ser z mleka krowiego pochodzący z Wenecji Euganejskiej.
Guanciale di suino [wym. guanciale di suino] - mięso wieprzowe z części policzkowej o charakterystycznej maślanej konsystencji. Bardzo podobny do boczku.
Latte Macchiato [wym. latte makiato] - kawa, którą przyrządza się wlewając Espresso do ciepłego spienionego mleka.
Linguine [wym. linguine] - makaron podobny do spaghetti, ale spłaszczony i na przekroju o soczewkowatym kształcie.
Margherita [wym. margerita] - klasyczna pizza Margherita składa się z pomidorów, mozzarelli, bazylii i oliwy z oliwek.
Montasio DOP [wym. montazio] - nieco pikantny, twardy ser krowi z regionu Wenecji Euganejskiej.
Mozzarella Di Bufala DOP [wym. mocarella di bufala] - miękki ser wytwarzany ze świeżego mleka bawolego. Pochodzi z południowych Włoch, regionu Kampania.
Mozzarella fior di latte [wym. mocarella fior di latte] - świeży, miękki i elastyczny serek podpuszczkowy z regionu Apulia.
Nduja Piccante [wym. duja pikante] - miękka, pikantna wędlina wieprzowa z dużą zawartością peperoncino (papryczek chili).
Occelli® Castelmagno DOP Alpeggio [wym. oczelli castelmanjo alpedzio] - ser dojrzewający z mleka krowiego. Może zawierać dodatkowo ser owczy lub kozi. Pochodzi z regionu Piemontu.
Olio di oliva extra vergine [wym. olio di oliwa ekstra werdżine] - najwyższa jakość oliwy. Świeżo tłoczona z najwyższej jakości oliwek o najniższym poziomie kwasowości (do 0,8%). Nie jest poddawana żadnej obróbce chemicznej.
Pasta alla carbonara [wym. pasta ala karbonara] - makaron z dodatkiem jajek, Pancetty lub Guanciale, sera Pecorino Romano lub Parmezanu oraz czarnego pieprzu.
Pecorino Fresco Toscano DOP [wym. pekorino fresko toskano] - półtwardy ser z mleka owczego o ostrym, wyrazistym smaku z regionu Toskanii.
Pecorino Romano DOP [wym. pekorino romano] - twardy ser dojrzewający z mleka owczego o intensywnym, zdecydowanym smaku i aromacie. Pochodzi z regionu Sardynii.
Penne [wym. penne] - makaron w kształcie ciętych pod kątem rurek.
Pancetta [wym. panczetta] - włoski boczek.
Parmigiano Reggiano DOP [wym. parmidziano redziano] - ser twardy z mleka krowiego produkowany tylko w rejonie Parmy, Reggio Emilii, Modeny, Bolonii oraz Mantovy w Lombardii.
Pesto alla genovese DOP [wym. pesto ala dżenowese] - sos z bazylii, zawierający: Grana Padano DOP, Parmigiano Reggiano DOP i Pecorino Romano DOP oraz orzeszki piniowe. Doprawiony solą i czosnkiem. Pochodzi z Toskanii.
Piave DOP [wym. piawe] - twardy ser dojrzewający z mleka krowiego. Pochodzi z regionu Wenecji Euganejskiej.
Prosciutto [wym. prosziutto] - włoska szynka, którą możemy podzielić na 2 rodzaje: gotowana (Cotto) oraz surowa (Crudo). Najbardziej znana to Prosciutto di Parma DOP z regionu Emilia-Romania oraz Prosciutto crudo San Daniele DOP z Friuli-Wenecji Julijskiej.
Ristretto [wym. ristretto] - kawa podobna do Espresso, ale zawierająca dwukrotnie mniej wody. Przez co staję się od niej trochę mocniejsza.
Salsiccia fresca [wym. salsicia freska] - włoska kiełbasa wieprzowa.
San Marzano DOP [wym. san marcano] - pomidory o słodkim smaku, intensywnym aromacie i ciemno-czerwonej barwie. Są uprawiane na żyznych glebach pod Wezuwiuszem - Kampania.
Spianata piccante Pedroni [wym. spianata pikante pedroni] - pikantne włoskie salami. Czerwoną barwę zawdzięcza ostrym papryczkom.
Tagliatelle [wym. taljatelle] - makaron w kształcie długich, płaskich wstążek.
Taleggio DOP [wym. taledzio] - ser z mleka krowiego o intensywnym aromacie. Charakteryzuje się łagodnym, słodkim i delikatnie owocowym smakiem. Pochodzi z regionu Lombardii.
Tiramisu [wym. tiramisu] - z wł. oznacza 'Popraw mi humor'. Jest to deser złożony z nasączonej Espresso warstwy biszkoptów, kremu z serka Mascarpone, żółtek jaj i cukru. Całość posypana jest kakao lub płatkami gorzkiej czekolady. W Polsce biszkopty namacza się dodatkowo w likierze Amaretto, a we Włoszech w winie Marsala choć nie jest to ujęte w oryginalnym przepisie.
Zabaglione [wym. zabaljone] - tradycyjny włoski deser przygotowywany z zółtek jaj, cukru i słodkiego wina.