Wczytywanie strony
Proszę czekać

Produkty 

Do naszych dań używamy produktów najwyższej jakości z certyfikatem Denominazione di Origine Protetta. Oto niektóre z nich:

Pomidory San Marzano DOP

To wyjątkowa i delikatna, gruntowa odmiana pomidorów, rosnących w Kampanii, u stóp Wezuwiusza, gdyż wymaga specjalnej gleby pochodzenia wulkanicznego. Charakteryzuje się rzadko spotykanym, wydłużonym kształtem i intensywnym czerwonym kolorem. Pomidory te mają wyjątkowo mało pestek, przez co ich miąższ jest jędrny i zbity. Twarda skórka jest przed obróbką obowiązkowo obierana. Posiadają niezwykle trwały aromat, który utrzymuje się przez bardzo długi czas, nawet po przetworzeniu. Wielu szefów kuchni uważa je za najlepszą odmianę pomidorów. 

Mozzarella di bufala Campana DOP

Jest prawnie chronionym specjałem z regionu Kampanii - produkowanym najczęściej w prowincjach Caserta oraz Salerno. Często nazywany Królową Morza Śródziemnego lub Białym Złotem ze względu na swoją wysoką jakość.

 

Historia sera sięga wczesnego średniowiecza. Popularna „Bufala” jest produkowana wyłącznie z pełnego mleka bawolic - bydła pochodzenia azjatyckiego, o charakterystycznej ciemnej maści i długich zakręconych rogach, które przywiedli do Italii Saraceni najeżdżający w średniowieczu na tereny Sycylii i południową część półwyspu Apenińskiego. Ser z mleka bawolic zaczęli wytwarzać mnisi, wraz z rozkwitem życia klasztornego produkt zyskiwał coraz większą sławę.

Pecorino Romano DOP

Ser owczy twardy, z Chronioną Nazwą Pochodzenia (region Rzymu). Jeden z najstarszych serów na świecie. Dojrzewa minimalnie 8 miesięcy.

Parmigiano Reggiano DOP

Najbardziej znany włoski ser na świecie. Produkowany według ścisłej receptury kontrolowanej na każdym etapie przez Konsorcjum Parmigiano Reggiano z odtłuszczonego mleka surowego, dojrzewa w ponad 30 kg kręgach, minimum przez 12 miesięcy nabierając głębokiego, lekko pikantnego, orzechowego smaku i kruchej konsystencji. 

Oliwa z oliwek extra vergine

Najlepszej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia otrzymuje się poprzez mechaniczne tłoczenie całych oliwek z regionów śródziemnomorskich. Jest najszlachetniejszą i najzdrowszą oliwą - przeznaczoną do spożywania głównie na surowo. Jej pełny, doskonały smak powoduje, że jest idealna do przyprawiania potraw i krótkotrwałego gotowania lub smażenia.

 

Od wieków oliwa uznawana jest za symbol zdrowia i urody. Jest bogata w związki mineralne, przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Dzięki temu spowalnia rozwój miażdżycy, obniża ilość złego i podnosi poziom dobrego cholesterolu, zapobiega tworzeniu się wolnych rodników, a nawet redukuje ryzyko zachorowań na astmę.


DOP to skrót od Denominazione di Origine Protetta, czyli chroniona nazwa pochodzenia.

 

To marka produktu żywnościowego ustanowiona przez Unię Europejską w 1992 roku. Powstała, by chronić i promować wyjątkowość, jakość oraz niepowtarzalność lokalnych produktów, a także wspierać producentów w walce z ich podrabianiem.

 

Jest przyznawana produktom, których nazwa odwołuje się do miejsca pochodzenia, na przykład regionu, krainy geograficznej czy miasta. Podlegają one szczegółowym procedurom gwarantującym, że faktycznie powstały na ściśle określonym terytorium, w powiązaniu z warunkami historycznymi, kulturowymi, klimatycznymi oraz tradycjami rolniczymi miejsca wymienionego w nazwie.

Krakowska 26

27-600 Sandomierz 

Poniedziałek: 12:00-22:00

Wtorek: 12:00-22.00

Środa: 12:00-22:00

Czwartek: 12:00-22:00

Piątek: 12:00-22:00

Sobota: 12:00-22:00

Niedziela: 12:00-22:00

Dostawa

16:00-20:00

Copyright © 2020 San Domingo | Polityka prywatności